W zależności od naszego apetytu.
Jak zwykle zrobiłam większą ilość kurczaka, żeby był bazą do następnych dań. Dzięki temu szybko i bezproblemowo powstanie kolejny posiłek:)
Do przygotowania tego dania potrzebne będą:
- pierś kurczaka
 - jajko
 - odrobina mąki gryczanej
 - sezam
 - sól
 - pieprz
 - oliwa
 - cukinia
 
- Piersi kurczaka kroję na średnie kawałki.
 - Mieszam w misce jajko z pieprzem i solą, płaską łyżką mąki gryczanej oraz sezamem.
 - Wlewam wszystko do plastikowego pudełka, dodaję kurczaka, szczelnie zamykam i... energicznie potrząsam.
 - Gdy kurczak jest równomiernie oblepiony masą kładę go na rozgrzaną patelnię i smażę do zrumienienia.
 - Kroję umytą cukinię w grube talarki i smażę na bardzo gorącej oliwie (nie z pierwszego tłoczenia), dzięki czemu wchłania mniej tłuszczu.
 - Usmażoną cukinię kładę na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
 
A u nas były wczoraj i dzisiaj pulpeciki z kaszą gryczaną...Fakt,że kurczak dodaje cukinii sensu))))
OdpowiedzUsuń