Przygotowanie:
- Wlej do foremki 445 ml przefiltrowanej lub przegotowanej i ostudzonej wody.
- Dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli.
- Wlej łyżkę oliwy.
- Dodaj 220 g zakwasu żytniego. Wymieszaj.
- Wsyp 405 g mąki - mieszam orkiszową chlebową, pszenną razową i pszenną typ 550.
- Dosyp 300 g mąki żytniej typ 720. Możesz połączyć ją z żytnią razową (najlepiej 100g, czyli w proporcji 2:1). Wymieszaj drewnianą łyżką.
- Wstaw formę do maszyny.
- Ustaw program podstawowy.
- Maszyna nagrzeje się, zacznie mieszać. Później ciasto będzie wyrastać. Ponownie mieszadła pójdą w ruch. W tym momencie wyłączamy maszynę. Wyjmujemy mieszadła.
- Trzeba teraz czekać. Można zostawić ciasto w maszynie lub wyjąć formę, przykryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu. Na ogół wyrastanie trwa 5-6 godzin.
- Gdy ciasto wyrośnie, włączamy maszynę na program pieczenia (u mnie 60 min).
Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1300 g.
Można zmniejszyć proporcje o 1/3 lub o połowę.
Dodatki - suszone pomidory, zioła, oliwki, pestki możemy dodać na początku.
Domowy chleb na zakwasie jest zdrowy i pyszny. Dłużej zachowuje świeżość niż ten na drożdżach. Żeby nabrać wprawy trzeba ćwiczyć. Zachęcam do eksperymentowania, bo warto. Mój bochenek wzbogaciłam siemieniem lnianym. W kuchni rośnie kolejny, orkiszowy.
Czuję Głód na FB Zapraszam!!!:)
Witam właśnie wyrasta pierwszy bochenek na zakwasie:)i już mam jedno pytanie, Jak wyjmujesz łopatki mieszadeł z tego klejącego ciasta?
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wyrasta:) Warto zmoczyć dłoń wodą (patent jak przy lepieniu kotletów mielonych). Ostatnio jednak zaczęłam używać jednorazowych rękawiczek, które też moczę. Są idealne. Ciasto ściągam na jedną stronę i wyjmuję mieszadło, później na drugą i wyjmuję drugie mieszadło. Formuję i czekam aż wyrośnie. Pozdrawiam:)
UsuńWielkie dzięki za podpowiedź na pewno z korzystam z porady.
OdpowiedzUsuńPierwszy chleb zakalec:( z własnej winy gdzieś przeczytałem
że jeśli zakwas jest młody to warto dodać trochę drożdży, no i chlebek szybko wyrósł i równie szybko opadł.
Drugi robiłem zbyt późno i pieczenie załączyłem rano- ten był niski, ale nawet dobry.
Trzeci wszystko ok tylko trochę się jeszcze spóźniłem z pieczeniem i lekko opadł ale jest wyśmienity.
Świetny przepis, dzięki ;-)
OdpowiedzUsuńChleb prawie zawsze się udaje, trzeba tylko pilnować aby w odpowiednim momencie wyłączyć maszynę, a później ją uruchomić.
Robię zakwas z barszczu i jest bardzo dobry.
Rewelacyjny przepis:)Chlebuś mi wyszedł piękny:)I pyszny.Dzięki za przepis:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam a jaką maszynę posiadasz czy we wszystkich maszynach piecze się tak samo
OdpowiedzUsuńTo maszyna z Lidla. W zależności od pojemności naczynia do pieczenia można zmniejszać proporcje. Informacje o pojemności maksymalnej są w instrukcji. Moje proporcje to największe dopuszczalne w maszynie z Lidla (którą mogę polecić).
OdpowiedzUsuńPodliczając wagę ciasta i wody wychodzi chleb 1150 gram. Częśc wody podczas pieczenia jest odparowywana. Czy coś dodajesz jeszcze poza oliwą, solą i cukrem (skoro chlebek po wypieczeniu ma 1300 gram) ? Może chodziło Ci o ustawienie gramatury na maszynie na 1300 gram? Dla nas poczatkujących są to istotne detale = więc nie bierz tego pytania jako czepianie się. Wiem, że diabeł tkwi w detalach.
OdpowiedzUsuńwitam,
OdpowiedzUsuńjaki jest koszt wypieku takiego chlebka (produkty)?
pozdrawiam
To koszt mąki i prądu. Można upiec na mące ekologicznej lub z Biedronki. Maksymalny koszt mojego chleba to 8 zł. Można go obniżyć do ok. 3 zł.
OdpowiedzUsuńwitam. czy w automacie z biedronki wyjdzie chleb jeśli nie wyjmowałbym go do wyrośnięcia, program np. zwykły chleb.
OdpowiedzUsuńA można mąkę pszenną całkowicie pominąć i dać zamiast niej orkiszową?
OdpowiedzUsuńOrkisz to pszenica.
UsuńOrkisz to inna odmiana pszenicy nie modyfikowana genetycznie!
Usuńdokladnie ! widac, ze czesc ludzi podnieca nazwa a nie zawaerosc :-)
OdpowiedzUsuńChleb na zakwasie musi wyrastać kilka godzin. Mozna do niego dodać drożdże i ten czas skrócić. Nie mam pojęcia jakie programy są w automacie z Biedronki. W instrukcji powinno być wszystko wyjaśnione.
OdpowiedzUsuńumowmy sie - dodajac chocby gram drozdzy - uzyskujemy chleb na drozdzach ! jesli sadzisz inaczej, to oszukujesz sie i basta !
OdpowiedzUsuńautomaty sa swietne do wyrabiania chleba (im tanszy tym lepszy), potem jednak trzeba go przelozyc do cieplego piekarnika na kilka godzin i czekac na wlasciwy moment, aby na pol godziny wlaczyc 200 stopni
Mam piekarnik od niedawna i twierdze. ze zadna maszyna nie zrobi chleba na zakwasie z wyrastaniem. Majac tylko maszyne cieszylem sie uzyskiwanym efektem, ale dopiero posiadajac piekarnik, widze, ze rodzina wybiera moj chleb zamiast tego ze sklepu ! i TO robi roznice :-)
I kto tu się OSZUKUJE? Przecież zakwas, to nic innego jak produkt DZIKICH DROŻDŻY, nie selekcjonowanych, piekarniczych. Alezawsze jednak DROŻDŻY.
UsuńTo przepis na chleb na zakwasie, bez drożdży, bez piekarnika.. DA SIĘ!
OdpowiedzUsuńGinger potrzebuję chleba na zakwasie - chleba bez drożdży w wypiekaczu Tefal, chleba bez jaj, bez mleka, z makami beglutenowymi - odpadają też pszeniczne bng i owsiane bg. Możesz mi pomóc??
OdpowiedzUsuńPieke juz ktorys bochenek z koleji. Zakalce.... mieszam w maszynie wyrasta super a jak tylko wlaczam program pieczenie to opada i jest zakalec. Co robie zle?
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńChleb najłatwiej przygotować w profesjonalnym wypiekaczu, na https://www.oleole.pl/wypiekacze-chleba.bhtml można takie zakupić. Zerknijcie sobie. Domowy chleb osobiście uwielbiam, na tyle co jadłam żaden jeszcze z piekarni nie przybliżył się nawet smakiem do tego domowego.
OdpowiedzUsuń