Najlepiej przyrządzić schab, w ceramicznym garnku. Jeśli takiego nie macie, to na głębokiej patelni. Koniecznie z przykrywką.
Przygotowanie:
- Czyste, pozbawione tłuszczu mięso natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku, zmielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi i odrobiną soli morskiej.
 - Wymieszaj oliwę z sosem sojowym i polej mięso.
 - Połącz sos z przyprawami, tak aby powstała maź, dokładnie oblepiająca schab.
 - Zawiń ścisło mięso w folię spożywczą i wstaw na 3 godz. (najlepiej na całą noc) do lodówki.
 
- Rozgrzej w garnku/ na patelni oliwę z ziołami, solą, plasterkami czosnku i kawałkami suszonych pomidorów.
 - Gdy tłuszcz będzie bardzo gorący włóż mięso oprószone mąką (warunek konieczny) i obsmaż z każdej strony.
 
- Dolej wodę i duś pod przykryciem na małym ogniu przez nieco ponad godzinę na kilogram mięsa.
 - Po zakończeniu duszenia mięso powinno pozostać w przykrytym garnku przez 15 minut lub jeśli chcemy mieć wędlinę, do ostygnięcia.
 
Gotowe!




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz