Składniki są ogólnodostępne, wręcz pospolite.. Razem smakują doskonale!
Przygotowanie:
- Umyj, obierz i pokrój pieczarki.
- Obierz ziemniaki i pokrój w plastry grubości 0,5 cm.
- Zetrzyj na tarce żółty ser.
- Obierz i pokrój w piórka kilka cebul.
- Wymieszaj śmietanę z jogurtem, wyciśniętym ząbkiem czosnku i startym serem. Dodaj sól i pieprz.
- Ułóż składniki potrawy warstwami. Zacznij od ziemniaków. Posyp każdą warstwę ziołami. W połowie wysokości naczynia dodaj 1/3 śmietany z żółtym serem, resztę na samym wierzchu.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 - 1,5 h, w zależności od wielkości naczynia i ilości warstw.
Bedę musiał chyba zrewidować pojęcie grzechu)))))))Super!!!
OdpowiedzUsuńZiemniaki i pieczarki - czego chcieć więcej? :)
OdpowiedzUsuń