Napiszę nieskromnie, że wyszła mi pyszna:) Możecie wierzyć mi na słowo!
Jest cudowna. Będę ją robić częściej.
Zupy polecam na ostatni posiłek w ciągu dnia. Są lekkie, a dają poczucie sytości.
Przygotowanie:
- Pokrojone 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, 5 cienkich marchewek podsmaż w garnku na oliwie.
- Dodaj przyprawy. Pod wpływem ciepła, wydobędziesz ich pełen aromat. Garam masala będzie idealna. Oprócz niej dodałam 3 ziarenka ziela angielskiego i kilka kolorowych kulek pieprzu.
- Dodaj szpinak (użyłam mrożonego), wodę i 2 szczypty soli.
- Gotuj ok. 40 minut na małym ogniu.
- Namocz w gorącej zupie papryczkę chili.
- Dodaj wyschnięte 3 kromki pełnoziarnistego pieczywa. Poczekaj aż rozmiękną.
- Dodaj 3 łyżki sosu sojowego (japońskiego). Spróbuj koniecznie po dodaniu pierwszej łyżki. Może następne nie będą potrzebne. Mój sos nie był bardzo słony.
- Zetrzyj gałkę muszkatołową i zmiel pieprz.
- Wszystko zmiksuj blenderem.
- Złóż na 4 części płat nori i pokrój w cieniutkie paseczki nożyczkami.
Uwaga!
Przepis bierze udział w akcji Ministerstwo Zupy:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz