Napiszę nieskromnie, że wyszła mi pyszna:) Możecie wierzyć mi na słowo!
Jest cudowna. Będę ją robić częściej. 
Zupy polecam na ostatni posiłek w ciągu dnia. Są lekkie, a dają poczucie sytości.
Przygotowanie:
- Pokrojone 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, 5 cienkich marchewek podsmaż w garnku na oliwie.
 - Dodaj przyprawy. Pod wpływem ciepła, wydobędziesz ich pełen aromat. Garam masala będzie idealna. Oprócz niej dodałam 3 ziarenka ziela angielskiego i kilka kolorowych kulek pieprzu.
 - Dodaj szpinak (użyłam mrożonego), wodę i 2 szczypty soli.
 - Gotuj ok. 40 minut na małym ogniu.
 - Namocz w gorącej zupie papryczkę chili.
 - Dodaj wyschnięte 3 kromki pełnoziarnistego pieczywa. Poczekaj aż rozmiękną.
 - Dodaj 3 łyżki sosu sojowego (japońskiego). Spróbuj koniecznie po dodaniu pierwszej łyżki. Może następne nie będą potrzebne. Mój sos nie był bardzo słony.
 - Zetrzyj gałkę muszkatołową i zmiel pieprz.
 - Wszystko zmiksuj blenderem.
 - Złóż na 4 części płat nori i pokrój w cieniutkie paseczki nożyczkami.
 
Uwaga!
Przepis bierze udział w akcji Ministerstwo Zupy:)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz