Kuskus zalewany samą wodą jest raczej nudny. Nie posiada szczególnego smaku.
Można jednak to zmienić, modyfikując tradycyjny (z opakowania) sposób jego przygotowania.
Standardowo, kuskus zalewamy wrzątkiem w proporcji 1:1.
Proponuję,
- zmniejszyć ilość wody o połowę, postępując dalej tak jak mówi podstawowy przepis (zalać kaszkę wrzątkiem w płaskim naczyniu, przykryć, poczekać aż wchłonie wodę).
- dodać sól
- wycisnąć sok z cytryny lub dwóch
- dodać 3 łyżki oliwy
- posiekać zioła - miętę i bazylię
- wszystko wymieszać widelcem
- przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc)
Fajny sposób, ja korzystam też ze sposobu Anny Olson, po zalaniu kuskus-u wrzątkiem i odczekaniu 5 minut, dodaję oliwę z oliwek i skórkę otartą z jednej cytryny.
OdpowiedzUsuń