Przygotowanie:
- Rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody 3-4 łyżeczki żelatyny.
 - Dopraw solą, pieprzem i ziołami, kilogram sera twarogowego (na sernik, bez cukru!).
 - Wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną.
 - Obieraczką do długich warzyw potnij ogórka na paski (obieraczkę trzeba mocno dociskać na całej długości ogórka). Wybierz najładniejsze plastry.
 - Ułóż plastry ogórka na dnie formy (użyłam szklanej żaroodpornej formy w kształcie wieńca).
 - Wyłóż połowę sera do formy.
 - Połóż na serze plastry łososia oraz pokrojone czarne oliwki.
 - Posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem.
 - Przykryj resztą sera.
 - Zawiń końce ogórków. Przykryj całość brzydszymi plasterkami ogórka (będą na spodzie).
 - Włóż formę na noc do lodówki.
 
Dzięki ogórkom nie ma problemu z wyjęciem terriny z formy. Dzięki żelatynie, łatwo się kroi, a kawałki pięknie trzymają kształt. Świetnie smakuje skropiona sokiem z cytryny.
Polecam jako przystawkę do obiadu, lub samodzielne danie na uroczystą kolację.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz