Przygotowanie:
- Rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody 3-4 łyżeczki żelatyny.
- Dopraw solą, pieprzem i ziołami, kilogram sera twarogowego (na sernik, bez cukru!).
- Wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną.
- Obieraczką do długich warzyw potnij ogórka na paski (obieraczkę trzeba mocno dociskać na całej długości ogórka). Wybierz najładniejsze plastry.
- Ułóż plastry ogórka na dnie formy (użyłam szklanej żaroodpornej formy w kształcie wieńca).
- Wyłóż połowę sera do formy.
- Połóż na serze plastry łososia oraz pokrojone czarne oliwki.
- Posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem.
- Przykryj resztą sera.
- Zawiń końce ogórków. Przykryj całość brzydszymi plasterkami ogórka (będą na spodzie).
- Włóż formę na noc do lodówki.
Dzięki ogórkom nie ma problemu z wyjęciem terriny z formy. Dzięki żelatynie, łatwo się kroi, a kawałki pięknie trzymają kształt. Świetnie smakuje skropiona sokiem z cytryny.
Polecam jako przystawkę do obiadu, lub samodzielne danie na uroczystą kolację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz