W moim daniu są fusilli, czyli świderki, mieszanka owoców morza (mrożona), suszone pomidory, czosnek, śmietana, bazylia i przyprawy. Czas przygotowania, to ok. 10 min.
- Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj sól, ale nie za mało. Sosu już nie będziemy solić, a woda musi być słona jak morze;).
- Dodaj makaron (pełnoziarniste fusilli, pół opakowania dla dwóch głodnych osób). Gotuj, aż będzie al dente.
- Podgrzej oliwę na patelni. Dodaj przyprawy - pieprz, rozmaryn, tymianek, bazylię.
- Wrzuć na patelnię mrożoną mieszankę owoców morza z posiekanymi suszonymi pomidorami. Odparuj wodę, ale zostaw trochę do sosu. Kiedy uznasz, że to odpowiednia ilość, zmniejsz po prostu moc palnika. Jeśli wody jest za mało, dodaj trochę tej, z gotowanego makaronu. Zagęści sos.
- Dodaj dwa ząbki czosnku.
- Dodaj 3 łyżki śmietany ( 18% mi wystarczyła, nie ścięła się). Można zastąpić część śmietany jogurtem naturalnym (wtedy nie doprowadzać do wrzenia).
- Jeśli używacie śmietany, to można trochę sos odparować.
- Wymieszaj sos z makaronem. Dodaj posiekaną świeżą bazylię.
ja tam zawsze bardzo mocno solę wodę do makaronu, bo inaczej jest dla mnie bez smaku ;)
OdpowiedzUsuńNieźle znasz nie tylko polski, ale i włoski)))))))
OdpowiedzUsuńMonami, moim zdaniem, uchwyciła pewną immanentną cechę świderków))))), czyli - brak charakteru)))))
OdpowiedzUsuń