Przygotowanie:
- Zamrożoną mieszankę owoców morza (dwa opakowania po 250 g) przesyp do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Wyjmij, odlej wodę do kubka i odstaw.
- Na patelnię wlej łyżkę oliwy i wsyp przyprawy - kolendrę, imbir, cynamon, garam masalę i curry.
- Dodaj pokrojoną drobno małą zwykłą cebulę oraz małą cebulę czerwoną.
- Namocz suszoną ostrą czerwoną papryczkę.
- Pokrój drobno czosnek i wrzuć na patelnię.
- Pokrój drobno papryczkę (raczej bez pestek) i kilka suszonych pomidorów. Wrzuć na patelnię.
- Dolej trochę wody z rozmrożonych owoców morza.
- Dodaj kilka łyżek mleczka kokosowego w proszku i ok. pół szklanki wody (można zamiast proszku i wody wlać pół puszki). Wymieszaj.
- Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego.
- Obierz i pokrój gruszkę. Przesyp na patelnię.
- Przykryj i duś przez kilka minut.
- Dodaj rozmrożone owoce morza na 1 minutę (jak będą zbyt długo, zrobią się gumowe).
- Pokrój dymkę.
Podawaj z ryżem jaśminowym.
Intuicja w kuchni jest najlepszym doradcą ;) Pysznie zapowiada się to curry!
OdpowiedzUsuńZ daleka wygląda, jak smażone grzybki)))))))))
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!:) Ryż jaśminowy idealnie pasuje...
OdpowiedzUsuń