W zależności od naszego apetytu.
Jak zwykle zrobiłam większą ilość kurczaka, żeby był bazą do następnych dań. Dzięki temu szybko i bezproblemowo powstanie kolejny posiłek:)
Do przygotowania tego dania potrzebne będą:
- pierś kurczaka
- jajko
- odrobina mąki gryczanej
- sezam
- sól
- pieprz
- oliwa
- cukinia
- Piersi kurczaka kroję na średnie kawałki.
- Mieszam w misce jajko z pieprzem i solą, płaską łyżką mąki gryczanej oraz sezamem.
- Wlewam wszystko do plastikowego pudełka, dodaję kurczaka, szczelnie zamykam i... energicznie potrząsam.
- Gdy kurczak jest równomiernie oblepiony masą kładę go na rozgrzaną patelnię i smażę do zrumienienia.
- Kroję umytą cukinię w grube talarki i smażę na bardzo gorącej oliwie (nie z pierwszego tłoczenia), dzięki czemu wchłania mniej tłuszczu.
- Usmażoną cukinię kładę na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
A u nas były wczoraj i dzisiaj pulpeciki z kaszą gryczaną...Fakt,że kurczak dodaje cukinii sensu))))
OdpowiedzUsuń