Cierpliwie czekała w lodówce i w końcu się doczekała.
Biała kapusta w nowej odsłonie!
Przygotowanie:
- Umytą kapustę kroję mniej więcej na połowę. Wykrajam głąba.
- Kroję nożem w cienkie paseczki < 5 mm.
- Duszę na patelni do miękkości z dużą ilością kminku.
- Dodaję (ostatnio ulubioną) garam masalę, w której skład wchodzą m.in. kumin rzymski, czarny pieprz i kardamon.
- Solę.
Taką kapustę moża podać jako dodatek do mięsa lub z pieczywem.
W całym domu pachniało świętami:) Zaczynam myśleć o bigosie.
Kapusta - rzecz bardzo polska. Oczywiście nie mam na myśli tego, że wielu ludzi u nas ma kapustę w głowie, ale fakt jej obecności w kuchni narodowej))))W końcu patriotyzm też może przejawiać się na stole, nie tylko pod stołem...))))))
OdpowiedzUsuń