Składniki:
- rabarbar
 - skórka z cytryny
 - mąka pszenna tortowa 200g
 - mąka ziemniaczana 50g
 - ocet ( 1 łyżka)
 - proszek do pieczenia ( 1 łyżeczka)
 - masło 200g
 - 4 jajka
 - cukier (brązowy) 200g
 
Przygotowanie:
- Utrzyj masło z cukrem oraz jajkami (miksuj dodając kolejno jajka).
 - Dodaj ocet.
 - Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
 - Dodaj skórkę z jednej (najlepiej niewoskowanej) cytryny.
 - Wyłóż opryskaną oliwą lub wysmarowaną masłem tortownicę, papierem do pieczenia.
 - Przełóż gęste ciasto.
 - Umyj rabarbar i pokrój na kawałki 0,5 - 1 cm.
 - Powciskaj owoce w ciasto (ilość - według uznania, u mnie - tyle ile się zmieści)
 - Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
 - Zrób test patyczka (cieki patyczek wsadzamy w ciasto, które jest dobre, gdy patyczek jest suchy).
 
Super...Prawdziwa przyjaźń z rabarbarem!!!
OdpowiedzUsuń