Przygotowanie:
- Dodaj do formy kolejno: 290 ml przefiltrowanej lub mineralnej wody, łyżkę oliwy, 120 - 130 g zakwasu żytniego, 270 g mąki orkiszowej białej, 200 g mąki żytniej pytlowej, łyżeczkę cukru i soli.
- Dodaj namoczone wcześniej ziarna orkiszu ( 1 szklankę).
- Wyrabiaj w maszynie na podstawowym programie przez 1,5 - 2 h. Wyłącz maszynę przed pieczeniem. Wyjmij mieszadła.
- Przełóż ciasto na sitko przykryte ściereczką i obficie posypane mąką. Zawiń ściereczkę tak, żeby ciasto nie wyschło. Mąka uchroni ściereczkę od przyklejenia się. Ciasto powinno wyrastać od 4 do 7 godzin. Najlepiej je obserwować, bo nie można doprowadzić do "przerośnięcia".
- Wstaw do piekarnika żeliwny garnek.
- Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (trwa to ok. pół godziny).
- Umieść w nim, na dnie, formę wypełnioną wodą.
- Przełóż delikatnie ciasto do gorącego garnka i piecz pod przykryciem ok. 10-15 min.
- Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze ok. 0,5 godz.
Uwielbiam chleby orkiszowej, mój ulubiony to orkiszowy na miodzie. :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniały! Piękny! idealny! Uwielbiam domowe pieczywo!
OdpowiedzUsuńMa mega rustykalny wygląd, już go zjadam samymi oczami ;)
OdpowiedzUsuń