Przygotowanie:
- Przygotuj wywar warzywny z włoszczyzny pokrojonej np. w krążki, z dodatkiem ziół i oliwy.
- Dodaj sól.
- Umyj i pokrój botwinę, dodaj do garnka i gotuj ok. 20 min.
- Do przestygniętej zupy dodaj maślankę, kefir, jogurt lub zsiadłe mleko.
- Zetrzyj imbir (nada zupie cytrynowy smak).
- Pokrój lub zetrzyj na tarce rzodkiewki, zielone ogórki, kalarepkę.
- Dodaj pokrojone jajko na twardo.
- Posyp koperkiem.
Przy obecnej pogodzie, najlepiej smakuje lekko schłodzony lub w temperaturze pokojowej.
Ale super!!!!To fakt, trudno dobry chłodnik przygotować na szybko...
OdpowiedzUsuńNie ma zupy lepszej niż chłodnik!
OdpowiedzUsuńtez dzisiaj robiłam,tylko troszke inną wersje :)
OdpowiedzUsuń