Składniki:
- rabarbar
- skórka z cytryny
- mąka pszenna tortowa 200g
- mąka ziemniaczana 50g
- ocet ( 1 łyżka)
- proszek do pieczenia ( 1 łyżeczka)
- masło 200g
- 4 jajka
- cukier (brązowy) 200g
Przygotowanie:
- Utrzyj masło z cukrem oraz jajkami (miksuj dodając kolejno jajka).
- Dodaj ocet.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj skórkę z jednej (najlepiej niewoskowanej) cytryny.
- Wyłóż opryskaną oliwą lub wysmarowaną masłem tortownicę, papierem do pieczenia.
- Przełóż gęste ciasto.
- Umyj rabarbar i pokrój na kawałki 0,5 - 1 cm.
- Powciskaj owoce w ciasto (ilość - według uznania, u mnie - tyle ile się zmieści)
- Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Zrób test patyczka (cieki patyczek wsadzamy w ciasto, które jest dobre, gdy patyczek jest suchy).
Super...Prawdziwa przyjaźń z rabarbarem!!!
OdpowiedzUsuń