To świetny włoski deser. Wszelkie wariacje są dopuszczalne i mile widziane. Dzisiejsza odsłona - panna cotta z rabarbarem.
Przygotowanie:
- Umyj rabarbar i pokrój na centymetrowe kawałki.
- Duś na patelni z dodatkiem cukru.
- Odparuj i ostudź.
- Rozpuść 3 łyżeczki żelatyny w 2-3 łyżkach gorącej wody.
- Podgrzej w garnku równe części śmietanki 30% i tłustego mleka. Ja dałam po 330 ml.
- Dodaj 80-90 g cukru pudru. Zamieszaj.
- Zdejmij z ognia. Możesz dodać odrobinę białego rumu.
- Dodaj kilka łyżek gorącego płynu do rozpuszczonej żelatyny. Dokładnie wymieszaj. Później przelej do garnka i nadal energicznie mieszaj.
- Napełnij płynem filiżanki (wlałam do 4). Wystudź i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin.
Świetna gra słów - panna jako dziewczę i panna - bita śmietana...Oryginalny, kapitalny deser!!!
OdpowiedzUsuń