To świetny włoski deser. Wszelkie wariacje są dopuszczalne i mile widziane. Dzisiejsza odsłona - panna cotta z rabarbarem.
Przygotowanie:
- Umyj rabarbar i pokrój na centymetrowe kawałki.
 - Duś na patelni z dodatkiem cukru.
 - Odparuj i ostudź.
 - Rozpuść 3 łyżeczki żelatyny w 2-3 łyżkach gorącej wody.
 - Podgrzej w garnku równe części śmietanki 30% i tłustego mleka. Ja dałam po 330 ml.
 - Dodaj 80-90 g cukru pudru. Zamieszaj.
 - Zdejmij z ognia. Możesz dodać odrobinę białego rumu.
 - Dodaj kilka łyżek gorącego płynu do rozpuszczonej żelatyny. Dokładnie wymieszaj. Później przelej do garnka i nadal energicznie mieszaj.
 - Napełnij płynem filiżanki (wlałam do 4). Wystudź i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin.
 
Świetna gra słów - panna jako dziewczę i panna - bita śmietana...Oryginalny, kapitalny deser!!!
OdpowiedzUsuń