niedziela, 11 grudnia 2011

Zawijańce z ciasta francuskiego z bakłażanem i pieczarkami

To efektowna ale bardzo łatwa do przygotowania przekąska. Nadzienie może być dowolne. W moich zawijańcach jest bakłażan, pieczarki, marchewka, czosnek oraz pieprz i sól. Ciasto kupiłam gotowe - bo miało być łatwo:)

Przygotowanie:


  • Umyj i pokrój bakłażana w plastry grubości 0,5 cm, a później każde koło w paski.
  • Obrane pieczarki pokrój w cienkie plasterki. To samo zrób z czosnkiem.
  • Obierz dwie marchewki i za pomocą obieraczki zrób marchewkowe wstążki.
  • Smaż na patelni dodając do pieczarek, bakłażana z łyżeczką oliwy, czosnek a na końcu marchewkę.
  • Dadaj przyprawy. Ja dodałam tylko pieprz i sól, żeby nie zdominować smaku warzyw.
  • Przełóż na płaski talerz i poczekaj do ostygnięcia.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.
  • Pokrój płat ciasta na 3 paski szerokości ok. 12 cm i długości ok. 20 cm. (Potrzebne będą dwa opakowania, na 6 pasków.)
  • Na każdy prostokąt z ciasta nałóż łyżką farsz zostawiając po ok. 1 cm wolnego miejsca po dłuższych  bokach i 2 cm na dole i na górze.
  • Zwiń jak roladę. Na końcu lekko dociśnij.
  • Piecz przez 20 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz