Przygotowanie:
- Namocz w wodzie śledziowe filety (ok. 0,5 h).
- Pokrój drobno i usmaż na oliwie z odrobiną soli, cebulkę.
- Zalej wrzątkiem rodzynki i suszone figi. Poczekaj 20 minut.
- Pokrój miękkie figi i rodzynki (jeśli są duże).
- Pokrój w kawałki śledzia i ułóż na talerzu.
- Wymieszaj wystudzoną cebulę z rodzynkami, figami, szczyptą garam masali i pieprzem.
- Przykryj śledzie gotową "pierzynką".
- Wymieszaj oliwę, kilka kropel oleju sezamowego (ma bardzo intensywny smak) i ocet balsamiczny o smaku figowym.
- Polej śledzie przygotowaną mieszanką.
- Przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
Śledzie można zjeść też od razu, jednak lepsze są, gdy smaki się przegryzą.
Smacznego!
Rewelacyjne smaki, rewelacyjne zdjęcie!!!!Mam nadzieję, że jutro zapoznam się osobiście!!!
OdpowiedzUsuńdobrze jest dodać suszone pomidory
OdpowiedzUsuń