Za oknem coraz mniej promieni słonecznych... Częściej zimny wiatr smaga policzki...
Z roztargnienia nie biorę czapki. Rękawiczki? Ich, jeszcze nie wydobyłam z czeluści szafy.
Światło dzienne rozprasza mgła. Coraz szybciej robi się ciemno.
Marzenie? Kanapa i ciepły koc. A do pełni szczęścia, jeszcze talerz gorącej zupy...
Składniki:
- pół dużego kalafiora
 - kalarepka
 - 4 ziemniaki
 - udziec z indyka
 - ziele angielskie
 - liść laurowy
 - sól i pieprz
 - woda
 
- mąka
 - woda
 - sól
 
Przygotowanie:
- Do garnka wlej zimną wodę (ok. 3 litrów) i włóż udziec z indyka (zdjęłam skórę).
 - Gotuj ok. 15 minut i dodaj różyczki kalafiora, obraną i pokrojoną kalarepkę oraz ziemniaki.
 - Dodaj przyprawy - ziele angielskie i liść laurowy.
 - Po ok. 30 - 40 minutach wyjmij mięso, liść laurowy i kulki ziela angielskiego.
 - Zupę zmiksuj przy pomocy blendera.
 - Dodaj sól i pieprz do smaku.
 
Podawaj z zacierkami domowej roboty.
Jak zrobić zacierki dla 2 osób:
- przesiej do miski 125 g mąki pszennej
 - dodaj ok. 65 ml wody
 - dodaj 2 szczypty soli
 - zagnieć ciasto
 - odstaw na 15 - 20 minut
 - zrób z ciasta rulon
 - rozpłaszcz go
 - pokrój na wąskie paski
 - z każdego paska odkrój małe kluseczki
 
Ugotuj w zupie.
Świetnie smakuje posypana tartym parmezanem!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz