środa, 30 maja 2012

Panna cotta z rabarbarem


To świetny włoski deser. Wszelkie wariacje są dopuszczalne i mile widziane. Dzisiejsza odsłona - panna cotta z rabarbarem.

Przygotowanie:

  • Umyj rabarbar i pokrój na centymetrowe kawałki.
  • Duś na patelni z dodatkiem cukru.
  • Odparuj i ostudź.
  • Rozpuść 3 łyżeczki żelatyny w 2-3 łyżkach gorącej wody.
  • Podgrzej w garnku równe części śmietanki 30% i tłustego mleka. Ja dałam po 330 ml. 
  • Dodaj 80-90 g cukru pudru. Zamieszaj.
  • Zdejmij z ognia. Możesz dodać odrobinę białego rumu.
  • Dodaj kilka łyżek gorącego płynu do rozpuszczonej żelatyny. Dokładnie wymieszaj. Później przelej do garnka i nadal energicznie mieszaj.
  • Napełnij płynem filiżanki (wlałam do 4). Wystudź i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin.


1 komentarz:

  1. Świetna gra słów - panna jako dziewczę i panna - bita śmietana...Oryginalny, kapitalny deser!!!

    OdpowiedzUsuń