poniedziałek, 21 listopada 2011

Złocisty kurczak w mleczku kokosowym z ananasem

Pisałam już nie raz, że robię dużo na zapas. Dzięki temu nie stoję codziennie przy kuchni. Jeśli byłoby to moje jedyne zajęcie, to nie miałabym nic przeciwko temu,
z wiadomych względów. Niestety nie jest.
Do pracy trzeba chodzić.
Ostatnio smażyłam kurczaka. Część została zjedzona z cukinią. To co zostało, było bazą do dzisiejszego dania.

Składniki:
  • Usmażone kawałki kurczaka (w jajku pomieszanym z odrobiną mąki, soli, pieprzu oraz sezamem)
  • Mleczko kokosowe
  • Ananas (z puszki)
Przygotowanie:
  • Wlać na patelnie mleczko kokosowe (na początek pół puszki).
  • Dodać kurczaka i pokrojonego w kawałki ananasa.
  • Redukować - podgrzewać, do zmniejszcenia objętości płynu.
  • Dodać świeżo zmielony pieprz.



Jeśli chcemy mieć więcej sosu, dodajemy resztę mleczka kokosowego i nadal redukujemy.
Jeśli chcemy, żeby smak był bardziej ananasowy, wlewamy trochę syropu z puszki.
Jeśli ktoś lubi, możne dodać wiórki kokosowe.
Oczywiście można jeszcze pokombinować z trawą cytrynową, skórką limonki czy tajską bazylią, gdy chcemy żeby danie było bardziej wykwintne.

Podanie:
  • Z ryżem jaśminowym
  • Z makaronem razowym spaghetti

3 komentarze: