czwartek, 5 kwietnia 2012

Chleb na zakwasie z automatu

Pisałam już o swojej przygodzie z maszyną do pieczenia chleba, przy okazji postu o zakwasie. Teraz podzielę się przepisem z którego korzystam. Dziwię się tym, co mówią, że w maszynie nie da się upiec "zakwasowca". Otóż, da się! Nie jest to też specjalnie skomplikowane.

Przygotowanie:

  • Wlej do foremki 445 ml przefiltrowanej lub przegotowanej i ostudzonej wody.
  • Dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli.
  • Wlej łyżkę oliwy.
  • Dodaj 220 g zakwasu żytniego. Wymieszaj.
  • Wsyp 405 g mąki - mieszam orkiszową chlebową, pszenną razową i pszenną typ 550.
  • Dosyp 300 g mąki żytniej typ 720. Możesz połączyć ją z żytnią razową (najlepiej 100g, czyli w proporcji 2:1). Wymieszaj drewnianą łyżką.
  • Wstaw formę do maszyny.
  • Ustaw program podstawowy. 
  • Maszyna nagrzeje się, zacznie mieszać. Później ciasto będzie wyrastać.  Ponownie mieszadła pójdą w ruch. W tym momencie wyłączamy maszynę. Wyjmujemy mieszadła.
  • Trzeba teraz czekać. Można zostawić ciasto w maszynie lub wyjąć formę, przykryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu. Na ogół wyrastanie trwa 5-6 godzin.
  • Gdy ciasto wyrośnie, włączamy maszynę na program pieczenia (u mnie 60 min).
Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1300 g.
Można zmniejszyć proporcje o 1/3 lub o połowę.
Dodatki - suszone pomidory, zioła, oliwki, pestki możemy dodać na początku.



Domowy chleb na zakwasie jest zdrowy i pyszny. Dłużej zachowuje świeżość niż ten na drożdżach. Żeby nabrać wprawy trzeba ćwiczyć. Zachęcam do eksperymentowania, bo warto. Mój bochenek wzbogaciłam siemieniem lnianym. W kuchni rośnie kolejny, orkiszowy.

 Czuję Głód na FB Zapraszam!!!:)

Czuję głód: Zakwas: Tak to się zaczyna... Przygoda z maszyną do chleba, okazuje się przelotnym romansem. Gotowe mieszanki idą w odstawkę. Drożdże zostają użyte...

19 komentarzy:

  1. Witam właśnie wyrasta pierwszy bochenek na zakwasie:)i już mam jedno pytanie, Jak wyjmujesz łopatki mieszadeł z tego klejącego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wyrasta:) Warto zmoczyć dłoń wodą (patent jak przy lepieniu kotletów mielonych). Ostatnio jednak zaczęłam używać jednorazowych rękawiczek, które też moczę. Są idealne. Ciasto ściągam na jedną stronę i wyjmuję mieszadło, później na drugą i wyjmuję drugie mieszadło. Formuję i czekam aż wyrośnie. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Wielkie dzięki za podpowiedź na pewno z korzystam z porady.
    Pierwszy chleb zakalec:( z własnej winy gdzieś przeczytałem
    że jeśli zakwas jest młody to warto dodać trochę drożdży, no i chlebek szybko wyrósł i równie szybko opadł.
    Drugi robiłem zbyt późno i pieczenie załączyłem rano- ten był niski, ale nawet dobry.
    Trzeci wszystko ok tylko trochę się jeszcze spóźniłem z pieczeniem i lekko opadł ale jest wyśmienity.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, dzięki ;-)

    Chleb prawie zawsze się udaje, trzeba tylko pilnować aby w odpowiednim momencie wyłączyć maszynę, a później ją uruchomić.

    Robię zakwas z barszczu i jest bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny przepis:)Chlebuś mi wyszedł piękny:)I pyszny.Dzięki za przepis:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam a jaką maszynę posiadasz czy we wszystkich maszynach piecze się tak samo

    OdpowiedzUsuń
  6. To maszyna z Lidla. W zależności od pojemności naczynia do pieczenia można zmniejszać proporcje. Informacje o pojemności maksymalnej są w instrukcji. Moje proporcje to największe dopuszczalne w maszynie z Lidla (którą mogę polecić).

    OdpowiedzUsuń
  7. Podliczając wagę ciasta i wody wychodzi chleb 1150 gram. Częśc wody podczas pieczenia jest odparowywana. Czy coś dodajesz jeszcze poza oliwą, solą i cukrem (skoro chlebek po wypieczeniu ma 1300 gram) ? Może chodziło Ci o ustawienie gramatury na maszynie na 1300 gram? Dla nas poczatkujących są to istotne detale = więc nie bierz tego pytania jako czepianie się. Wiem, że diabeł tkwi w detalach.

    OdpowiedzUsuń
  8. witam,

    jaki jest koszt wypieku takiego chlebka (produkty)?

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. To koszt mąki i prądu. Można upiec na mące ekologicznej lub z Biedronki. Maksymalny koszt mojego chleba to 8 zł. Można go obniżyć do ok. 3 zł.

    OdpowiedzUsuń
  10. witam. czy w automacie z biedronki wyjdzie chleb jeśli nie wyjmowałbym go do wyrośnięcia, program np. zwykły chleb.

    OdpowiedzUsuń
  11. A można mąkę pszenną całkowicie pominąć i dać zamiast niej orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orkisz to pszenica.

      Usuń
    2. Orkisz to inna odmiana pszenicy nie modyfikowana genetycznie!

      Usuń
  12. dokladnie ! widac, ze czesc ludzi podnieca nazwa a nie zawaerosc :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chleb na zakwasie musi wyrastać kilka godzin. Mozna do niego dodać drożdże i ten czas skrócić. Nie mam pojęcia jakie programy są w automacie z Biedronki. W instrukcji powinno być wszystko wyjaśnione.

    OdpowiedzUsuń
  14. umowmy sie - dodajac chocby gram drozdzy - uzyskujemy chleb na drozdzach ! jesli sadzisz inaczej, to oszukujesz sie i basta !
    automaty sa swietne do wyrabiania chleba (im tanszy tym lepszy), potem jednak trzeba go przelozyc do cieplego piekarnika na kilka godzin i czekac na wlasciwy moment, aby na pol godziny wlaczyc 200 stopni
    Mam piekarnik od niedawna i twierdze. ze zadna maszyna nie zrobi chleba na zakwasie z wyrastaniem. Majac tylko maszyne cieszylem sie uzyskiwanym efektem, ale dopiero posiadajac piekarnik, widze, ze rodzina wybiera moj chleb zamiast tego ze sklepu ! i TO robi roznice :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. To przepis na chleb na zakwasie, bez drożdży, bez piekarnika.. DA SIĘ!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ginger potrzebuję chleba na zakwasie - chleba bez drożdży w wypiekaczu Tefal, chleba bez jaj, bez mleka, z makami beglutenowymi - odpadają też pszeniczne bng i owsiane bg. Możesz mi pomóc??

    OdpowiedzUsuń