środa, 25 kwietnia 2012

Cukinia z amarantusem

Jeśli komuś zależy na pożywnym, zdrowym i lekkim daniu, to jest to przepis właśnie dla niego. Amarantus to samo zdrowie. Jest bogaty w magnez, wapń, fosfor, potas, cynk i żelazo. Zawiera białko, które jest łatwo przyswajalne. Dostarcza nam szybko energii. 
Ma więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies, więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża.


Przygotowanie:

  • Ugotuj ziarno amarantusa. Zalej je wodą w proporcji 1:2,5.
  • Pokrój cukinie i podsmaż na łyżeczce oliwy.
  • Dodaj pokrojone suszone pomidory.
  • Dodaj sól i zioła prowansalskie.
  • Dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
  • Wszystko wymieszaj.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz