wtorek, 24 stycznia 2012

Schab

To przepis uniwersalny. Mięso możemy pokroić na kanapki lub podać jako danie główne. Nie da się go zepsuć.
Najlepiej przyrządzić schab, w ceramicznym garnku. Jeśli takiego nie macie, to na głębokiej patelni. Koniecznie z przykrywką.

Przygotowanie:

  • Czyste, pozbawione tłuszczu mięso natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku, zmielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi i odrobiną soli morskiej.
  • Wymieszaj oliwę z sosem sojowym i polej mięso.
  • Połącz sos z przyprawami, tak aby powstała maź, dokładnie oblepiająca schab.
  • Zawiń ścisło mięso w folię spożywczą i wstaw na 3 godz. (najlepiej na całą noc) do lodówki.
  • Gdy mięso się zamarynuje, oprósz je mąką. 

  • Rozgrzej w garnku/ na patelni oliwę z ziołami, solą, plasterkami czosnku i kawałkami suszonych pomidorów.
  • Gdy tłuszcz będzie bardzo gorący włóż mięso oprószone mąką (warunek konieczny) i obsmaż z każdej strony.

  • Dolej wodę i duś pod przykryciem na małym ogniu przez nieco ponad godzinę na kilogram mięsa.
  • Po zakończeniu duszenia mięso powinno pozostać w przykrytym garnku przez 15 minut lub jeśli chcemy mieć wędlinę, do ostygnięcia.
Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz