poniedziałek, 23 stycznia 2012

Zimowa zupa warzywna

Straszą, że przyjdzie prawdziwa zima. Przymrozi i posypie. Na samą myśl o tym przechodzą mnie dreszcze.
Od razy pojawiła się w mojej głowie wizja rozgrzewającej i sycącej zupy. Tym razem nie w postaci kremu.
Odkąd Mikołaj przyniósł mi szybkowar, częściej robię zupy. Aura za oknem też temu sprzyja.
Z resztą, zupy są fantastyczne! Szybko się je przyrządza. Mogą być niskokaloryczne. Zapewniają szybko uczucie sytości. Trudno, powtórzę się - idealne na ostatni posiłek w ciągu dnia!

Potrzebne będą następujące warzywa:

  • 2 pory
  • 2 cebule
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 gruba i długa marchewka
  • ząbek czosnku

Dodatkowo:

  • łyżka oliwy
  • tymianek
  • rozmaryn
  • pieprz w kulkach
  • sól

Przygotowanie:

  • Rozgrzej w garnku oliwę z ziołami, pieprzem, solą i czosnkiem.
  • Obrane i pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków) wrzucaj partiami na gorący tłuszcz. Mieszaj  do czasu, aż się zeszklą.

  • Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.


  • Dolej wodę.


  • Gotuj na wolnym ogniu do miękkości (w szybkowarze - 15 minut, w zwykłym garnku - 30/40 minut).


Jeśli ma to być twój obiad, dodaj do zupy ryż lub kaszę. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz