piątek, 27 stycznia 2012

Pulpeciki rybne gotowane na parze

Odkąd "odkopałam" swój parowar i umieściłam w bardziej dostępnym miejscu niż najwyższa półka w wiszącej szafce, używam go dość często. Gotuję w nim głównie warzywa. Zazwyczaj są to brokuły, ale też buraki, marchew i ziemniaki. Takie urządzenie ma dużo zalet. Nie zajmuje wiele miejsca. Można w nim gotować różne dania jednocześnie (ma 3 poziomy). Potrawy dzięki takiej obróbce termicznej są niskokaloryczne i zachowują więcej wartości odżywczych niż przygotowane tradycyjnie.
Jednym z moich postanowień noworocznych związanych z jedzeniem, jest zwiększenie spożycia ryb.
Po robieniu ryby po grecku, został mi w zamrażalniku mintaj, więc postanowiłam go wykorzystać.

Mintaj - to bardzo popularna ryba z rodziny dorszowatych. Pod względem konsumpcji plasuje się w czołówce rankingu. Jest łatwo dostępna. Najczęściej można ją kupić w formie filetów, sztabek lub surimi (czy ktoś nadal wierzy, że są robione z mięsa krabów;)???). Mintaje pływają w wodach Pacyfiku. Jest ich mnóstwo. Nie są zagrożone wyginięciem. Wszystko to składa się na cenę tej ryby. Mintaj jest tańszy od dorsza.

Pandze mówię stanowcze NIE!!!


Przygotowanie:

  • Zostaw na noc w lodówce zamrożone filety mintaja.      
  • Rozmrożone mięso włóż do malaksera.
  • Dodaj roszponkę, bazylię, suszony tymianek, sól i pestki słonecznika.
  • Zmiel by powstała dość jednorodna masa.
  • Dodaj całe surowe jajko i łyżkę lub dwie mąki kukurydzianej. Wymieszaj.
  • Uformuj pulpety.
  • Ułóż kulki w parowarze. 
  • Gotuj ok. 20 min.

Pulpeciki są lekkie, zdrowe i pyszne!;*


4 komentarze:

  1. Pyszne, tylko skąd taka niechęć do pangi?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne pulpeciki :) A jeśli chodzi o pangę to też jej nie uznaję odkąd się dowiedziałam czym jest dokarmiana :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Tutaj jest trochę info o pandze:
    http://srodowisko.ekologia.pl/przyroda/Panga-egzotyczna-trucizna-Czy-popularna-ryba-wietnamska-jest-zdrowa,13700.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny patent na pulpety rybne, tylko jakie są proporcje zastosowane w przepisie...?

    OdpowiedzUsuń