poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Domowy hummus

Hummus to pasta z ciecierzycy. Jest popularna w kuchni arabskiej i marokańskiej. Po arabsku "hummus" oznacza właśnie ciecierzycę.
Główny składnik potrawy należy namoczyć w wodzie przez noc, a później ugotować do miękkości.
W zależności od tego jak drobno ciecierzycę zmielimy, ile dodamy oliwy, wody (z gotowania) czy soku z cytryny, taką hummus będzie miał konsystencję. Warto samemu dojść do najlepszych proporcji. Próbować, próbować i jeszcze raz próbować.

Potrzebne składniki:
  • ugotowana ciecierzyca
  • sok z cytryny/limonki
  • czosnek
  • trochę wody z gotowania ciecierzycy
  • tahini (pasta sezamowa)

Tahini przyrządzamy następująco:

  • prażymy (na suchej patelni) ziarna sezamu
  • studzimy
  • dodajemy olej sezamowy
  • dodajemy sok z cytryny
  • dodajemy wyciśnięty czosnek
  • miksujemy

Moja wersja nie jest gładką masą. Ograniczyłam też ilość oliwy. Do miksowania użyłam blendera, co nie jest superwygodne, bo trzeba wydłubywać masę, która oblepia ostrza. Jednak mniej po takiej czynności mycia i nie zajmuje to strasznie dużo czasu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz