sobota, 26 maja 2012

Ciasto rabarbarowe na Dzień Matki

Dziś 26 maja! Najlepsze życzenia dla mojej Mamy oraz całej reszty Mam:)



Składniki:

  • rabarbar
  • skórka z cytryny
  • mąka pszenna tortowa 200g
  • mąka ziemniaczana 50g
  • ocet ( 1 łyżka)
  • proszek do pieczenia ( 1 łyżeczka)
  • masło 200g
  • 4 jajka
  • cukier (brązowy) 200g

Przygotowanie:

  • Utrzyj masło z cukrem oraz jajkami (miksuj dodając kolejno jajka).
  • Dodaj ocet.
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj skórkę z jednej (najlepiej niewoskowanej) cytryny.
  • Wyłóż opryskaną oliwą lub wysmarowaną masłem tortownicę, papierem do pieczenia.
  • Przełóż gęste ciasto.
  • Umyj rabarbar i pokrój na kawałki 0,5 - 1 cm.
  • Powciskaj owoce w ciasto (ilość - według uznania, u mnie - tyle ile się zmieści)
  • Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Zrób test patyczka (cieki patyczek wsadzamy w ciasto, które jest dobre, gdy patyczek jest suchy).


1 komentarz: