poniedziałek, 14 maja 2012

Chlebek orkiszowy na zakwasie

Orkiszowy chlebek z całymi ziarnami orkiszu, wyrabiany był w maszynie do pieczenia chleba. Wyrastał na sitku. Piekł się natomiast, w żeliwnym garnku.

Przygotowanie:

  • Dodaj do formy kolejno: 290 ml przefiltrowanej lub mineralnej wody, łyżkę oliwy, 120 - 130 g zakwasu żytniego, 270 g mąki orkiszowej białej, 200 g mąki żytniej pytlowej, łyżeczkę cukru i soli.
  • Dodaj namoczone wcześniej ziarna orkiszu ( 1 szklankę).
  • Wyrabiaj w maszynie na podstawowym programie przez 1,5 - 2 h. Wyłącz maszynę przed pieczeniem. Wyjmij mieszadła. 
  • Przełóż ciasto na sitko przykryte ściereczką i obficie posypane mąką. Zawiń ściereczkę tak, żeby ciasto nie wyschło. Mąka uchroni ściereczkę od przyklejenia się. Ciasto powinno wyrastać od 4 do 7 godzin. Najlepiej je obserwować, bo nie można doprowadzić do "przerośnięcia".
  • Wstaw do piekarnika żeliwny garnek.
  • Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (trwa to ok. pół godziny).
  • Umieść w nim, na dnie, formę wypełnioną wodą.
  • Przełóż delikatnie ciasto do gorącego garnka i piecz pod przykryciem ok. 10-15 min.
  • Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze ok. 0,5 godz.




3 komentarze:

  1. Uwielbiam chleby orkiszowej, mój ulubiony to orkiszowy na miodzie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniały! Piękny! idealny! Uwielbiam domowe pieczywo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ma mega rustykalny wygląd, już go zjadam samymi oczami ;)

    OdpowiedzUsuń