czwartek, 2 lutego 2012

Kuskus

Chcę się z wami podzielić moim sposobem na przygotowanie tego pysznego dodatku do wszelakich dań. Bardzo lubię kuskus. Szczególnie w Tabbouleh. Prawdziwej Tabbouleh, bez dodatku wody!
Kuskus zalewany samą wodą jest raczej nudny. Nie posiada szczególnego smaku.
Można jednak to zmienić, modyfikując tradycyjny (z opakowania) sposób jego przygotowania.
Standardowo, kuskus zalewamy wrzątkiem w proporcji 1:1.

Proponuję,
  • zmniejszyć ilość wody o połowę, postępując dalej tak jak mówi podstawowy przepis (zalać kaszkę wrzątkiem w płaskim naczyniu, przykryć, poczekać aż wchłonie wodę).
  • dodać sól
  • wycisnąć sok z cytryny lub dwóch
  • dodać 3 łyżki oliwy
  • posiekać zioła - miętę i bazylię
  • wszystko wymieszać widelcem
  • przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc)
Można jeść kuskus na zimno lub podgrzać. W takiej postaci jest też świetnym składnikiem sałatek.

1 komentarz:

  1. Fajny sposób, ja korzystam też ze sposobu Anny Olson, po zalaniu kuskus-u wrzątkiem i odczekaniu 5 minut, dodaję oliwę z oliwek i skórkę otartą z jednej cytryny.

    OdpowiedzUsuń