czwartek, 26 stycznia 2012

Zielona zupa z roszponki z dodatkiem wasabi

Kolejna zielona zupa:)
Roszponka w lodówce leżała już kilka dni. Nawet ją z dwa razy wyjęłam, w celu zrobienia kolorowej sałaty. Zamiar to jednak za mało. Lądowała z powrotem w lodówce. Towarzyszyły jej tam piękne brokuły. Coś zaiskrzyło! - między nimi;) Nie mogłam stać obojętnie! Ponieważ zawsze chciałam łączyć a nie dzielić (;0), postanowiłam im pomóc, być razem.
To w skrócie historia zielonej zupy. Przejdźmy do konkretów!

 Przygotowanie:

  • Wlej do garnka łyżkę lub dwie oliwy.
  • Dodaj ziarenka pieprzu, zioła prowansalskie, garam masalę i suszoną miętę. Poczekaj aż pod wpływem ciepła przyprawy uwolnią swój aromat.
  • Pokrój i dodaj pół małej cebuli.
  • Obierz i pokrój dużego ziemniaka i okazałą marchewkę.
  • Umyj i pokrój brokuły (w różyczki, "nogi" można obrać i pokroić w grube plastry).
  • Dodaj warzywa do garnka.
  • Zalej wodą (ok. 1,5 l) i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (w szybkowarze ok. 15 min.).
  • Teraz można zupę posolić.
  • Po chwili, gdy już trochę przestygnie, dodaj umytą roszponkę (ok. 100 g).
  • Zmiksuj na gładki krem.
  • Dodaj dwie łyżki proszku wasabi.
Gotowe!


Ten przepis także został zgłoszony do akcji:


5 komentarzy:

  1. Ciekawe, jak smakuje taka zupa. Bardzo apetyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba sprawdzić:) Łatwo ją zrobić. Można zastąpić wasabi polskim chrzanem. Jadły ją dziś 4 osoby i były zadowolone;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi zachęcająco :)
    Fun & Taste
    http://funandtaste.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wasabi to, w skrócie, chrzan japoński:)

    OdpowiedzUsuń