poniedziałek, 16 stycznia 2012

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Nie jest to niskokaloryczna potrawa;) Ale warto zgrzeszyć!
Składniki są ogólnodostępne, wręcz pospolite.. Razem smakują doskonale!


Przygotowanie:


  • Umyj, obierz i pokrój pieczarki.
  • Obierz ziemniaki i pokrój w plastry grubości 0,5 cm.
  • Zetrzyj na tarce żółty ser.
  • Obierz i pokrój w piórka kilka cebul.
  • Wymieszaj śmietanę z jogurtem, wyciśniętym ząbkiem czosnku i startym serem. Dodaj sól i pieprz.
  • Ułóż składniki potrawy warstwami. Zacznij od ziemniaków. Posyp każdą warstwę ziołami. W połowie wysokości naczynia dodaj 1/3 śmietany z żółtym serem, resztę na samym wierzchu.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 - 1,5 h, w zależności od wielkości naczynia i ilości warstw.

2 komentarze:

  1. Bedę musiał chyba zrewidować pojęcie grzechu)))))))Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaki i pieczarki - czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń