środa, 7 grudnia 2011

Wołowina w sosie grzybowym

Przygotowanie wołowiny wymaga czasu, chyba że smażymy steki lub mamy akurat polędwicę, która robi się błyskawicznie. Myślę jednak, że warto go poświęcić,
bo smak nam to po wielokroć wynagrodzi.
Warto wiedzieć, że wołowina to bardzo zdrowe mięso. Ma dużo fosforu i żelaza. Jest także bogata w witaminę B12. 
Mięso, którego użyłam to antrykot (zaznaczony na obrazku). 
Jest kruchy i soczysty. Doskonały na steki, pieczeń a także duszony, co właśnie sprawdziłam;) 

 Przygotowanie:
  • Przygotuj marynatę z octu balsamicznego, oliwy, tymianku, ostrej czerwonej papryki i pieprzu.
  • Zalej nią mięso i wstaw do lodówki, najlepiej na noc.
  • Obsmaż z obu stron, na rozgrzanej patelni, plastry wołowiny o grubości 1 cm. 
  • Dodaj cebulę pokrojona w cząstki i smaż jeszcze chwilę.
  • Dolej wodę lub bulion i duś na małym ogniu.
  • Pokrój kilka marchewek w grube plastry. Wrzuć na patelnię.
  • Dodaj garść suszonych grzybów.
  • Dolewaj płyn co jakiś czas. Dodaj sól.
  • Gdy wołowina jest miękka (po 1,5 - 2 h), zdejmij pokrywkę i odparuj sos.
Danie jest gotowe!


To przepis uniwersalny. Prawie dla każdego kawałka wołowiny. Można dodać podczas duszenia czerwone wino. Świetnie będzie też pasować do gotowego dania.

1 komentarz:

  1. Wprawdzie żal trochę tego wołu, bądź co bądź żywe stworzenie, ale pyszność nad pysznościami...A rysunek zwierzęcia bardzo mnie wzruszył.Aż za bardzo))))

    OdpowiedzUsuń