piątek, 16 grudnia 2011

Mięsne paluszki z wołowiny

To alternatywa dla kotletów mielonych czy pulpecików. Trochę inaczej przyprawione. Z dużą ilością czosnku i ostrej papryki. Na obiad lub imprezę (finger food). Pasują do sałaty i różnego rodzaju sosów. Idealne do maczania;)

Przygotowanie:

  • Trzeba zmielić wołowinę w maszynce.
  • Dodać wyciśnięty czosnek, sól i pieprz.
  • Wbić jajko i wsypać 2 łyżki bułki tartej.
  • Doprawić ostrą papryką, estragonem i garam masalą.
  • Dobrze wymieszać i uformować paluszki.
  • Odstawić na godzinę do lodówki na talerzu przykrytym szczelnie folią spożywczą.
  • Wyjąć z lodówki i usmażyć na patelni. (Można użyć patelni grillowej.)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz