czwartek, 2 sierpnia 2012

Zupa brokułowa z otrębami owsianymi i nutką mięty

Lubię brokuły. Najbardziej te, gotowane na parze i w postaci gęstej zupy. Do mojej dzisiejszej, dodałam otręby owsiane, żeby była bardziej sycąca.

Składniki:

  • 2 średnie brokuły
  • oliwa ( 3 łyżki )
  • czosnek ( 3 ząbki ) 
  • mieszanka suszonych warzyw
  • otręby owsiane
  • mleko
  • mięta
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Rozgrzej w garnku 3 łyżki oliwy. 
  • Dodaj pokrojony w grube plasterki czosnek.
  • Dodaj kilka łyżeczek suszonych warzyw i po chwili dolej 1,5 litra wody.
  • Wrzuć do garnka umyte i pokrojone (dowolnie) brokuły i gotuj do miękkości).
  • Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj blenderem.
  • Dodaj kilka łyżek otrębów. Użyłam owsianych. 
  • Potrzymaj jeszcze ok. 1 minuty na małym ogniu.
  • Można dodać teraz trochę mleka lub śmietany.
  • Posiekaj miętę i posyp zupę na talerzu.


4 komentarze: