piątek, 12 października 2012

Zupa krem z kalafiora i kalarepki z zacierkami

Sezon zup uważam za otwarty!
Za oknem coraz mniej promieni słonecznych... Częściej zimny wiatr smaga policzki...
Z roztargnienia nie biorę czapki. Rękawiczki? Ich, jeszcze nie wydobyłam z czeluści szafy.
Światło dzienne rozprasza mgła. Coraz szybciej robi się ciemno.
Marzenie? Kanapa i ciepły koc. A do pełni szczęścia, jeszcze talerz gorącej zupy...


Składniki:

  • pół dużego kalafiora
  • kalarepka
  • 4 ziemniaki
  • udziec z indyka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • woda

  • mąka 
  • woda
  • sól

Przygotowanie:

  • Do garnka wlej zimną wodę (ok. 3 litrów) i włóż udziec z indyka (zdjęłam skórę).
  • Gotuj ok. 15 minut i dodaj różyczki kalafiora, obraną i pokrojoną kalarepkę oraz ziemniaki.
  • Dodaj przyprawy - ziele angielskie i liść laurowy.
  • Po ok. 30 - 40 minutach wyjmij mięso, liść laurowy i kulki ziela angielskiego.
  • Zupę zmiksuj przy pomocy blendera.
  • Dodaj sól i pieprz do smaku.

Podawaj z zacierkami domowej roboty.


Jak zrobić zacierki dla 2 osób:
  • przesiej do miski 125 g mąki pszennej
  • dodaj ok. 65 ml wody 
  • dodaj 2 szczypty soli
  • zagnieć ciasto
  • odstaw na 15 - 20 minut
  • zrób z ciasta rulon
  • rozpłaszcz go 
  • pokrój na wąskie paski
  • z każdego paska odkrój małe kluseczki

Jeśli nie chcesz ciasta kroić, można je skubać.


Ugotuj w zupie.




Świetnie smakuje posypana tartym parmezanem!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz