piątek, 27 lipca 2012

Tagliatelle z suszonymi pomidorami i kurkami

Naprawdę pyszne i proste. Użyłam tagliatelle z piemonckim winem Barolo. Jest z razowej mąki i ma wyczuwalny smak wina... Można go oczywiście zastąpić innym rodzajem makaronu.


Składniki:

  • pół opakowania makaronu ( 250 g)
  • kurki (ok. 200 g)
  • suszone pomidory w oliwie (słoik 280 g)
  • duża cebula
  • śmietana 30% ( 150 - 200 ml)
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  • Oczyszczone kurki (większe grzyby pokrój na kawałki do 2 cm) wrzuć na rozgrzaną patelnie. Dodaj pokrojoną drobno cebulę. Zmniejsz moc/ ogień. Duś do miękkości. Podlewaj wodą.
  • Ugotuj makaron al dente.
  • Pokrój pomidory. Dodaj do miękkich grzybów. 
  • Wlej śmietanę i mieszaj. Zdejmij z ognia, jak sos będzie miał odpowiednią gęstość. Ja trzymałam ok. 3 minut.
  • Dodaj świeżo zmielony pieprz i sól. 
  • Wymieszaj sos z makaronem.


1 komentarz: