niedziela, 15 kwietnia 2012

Weekendowe śniadanie - placuszki z ricotty

Są pyszne i puszyste. Przygotowanie zajmuje chwilę. Są sycące i zdrowe. Co to może być?


Pieczone placuszki z serkiem ricotta!





Przygotowanie:

  • Wymieszaj ricottę (całe opakowanie, czyli 250 g ) z czterema jajkami.
  • Dodaj łyżkę mąki pszennej.
  • Dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. 
Możesz placuszki usmażyć lub upiec, tak jak ja.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Przelej ciasto do foremek wysmarowanych olejem i piecz 5 minut.


Gotowe!



4 komentarze:

  1. To taka foremka jak do muffinów? Strasznie mi się podobają, wzięłabym zrobiła, zwłaszcza w pieczonej formie mi przypadły do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja foremka jest płytsza. Do pizzerinek. Można i w takiej do muffinów (będzie się trudniej wyjmowało) lub w silikonowych "kubeczkach". To ciasto jest gęste, można więc spróbować upiec na zwykłej blaszce z papierem do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń