czwartek, 5 kwietnia 2012

Śniadanie z avocado

Gdy rano nie ma czasu, a jest ochota na coś innego niż kanapki... Coś sycącego, zdrowego ale też kolorowego... Gdy mimo braku wiosny za oknem, chcemy mieć wiosnę na talerzu... Można wypróbować ten prosty przepis!:)


Składniki:

  • avocado
  • sok w połowy cytryny
  • pomidorki (użyłam odmiany Baby Plum)
  • rzeżucha 
  • sól
  • pieprz




Przygotowanie:

Przekrój avocado na pół. Za pomocą noża, ruchem skrętnym, wyciągnij pestkę. Łyżką delikatnie wyjmij miąższ. Przełóż go do miseczki i skrop sokiem z cytryny. Dodaj sól, pieprz i rozdrobnij widelcem. Pokrój pomidorki i wymieszaj ze zmiażdżonym avocado. Potnij drobno nożyczkami rzeżuchę (mój akcent świąteczny!) i dodaj do salsy. Przełóż do wydrążonych łódeczek. Posyp jeszcze świeżo zmielonym pieprzem.







2 komentarze:

  1. zjedzenie takiego sniadania to solidna dawka energii i witamin ! ;)
    Pozdrawiam ciepło,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń