czwartek, 19 kwietnia 2012

Przepyszne kokosanki

Nie miałam deseru dla gości i postanowiłam upiec pierwsze w życiu kokosanki. Naszło mnie na nie przedwczoraj. Zakupiłam bowiem, piękne papilotki z myślą o placuszkach z ricotty i mojej pizzerinkowej formie. Są niższe niż te do muffinów. Okazały się jednak za duże;( Na opakowaniu było zdjęcie ciastka. Pierwsze skojarzenie - kokosanka! Po przemyśleniu sprawy, doszłam do wniosku, że to może być to coś innego... Jednakowoż myśl została zaszczepiona (incepcja?!) i musiałam je upiec!;)


Przygotowanie:
  • Wymieszaj szklankę mąki pszennej z płaską łyżeczką proszku do pieczenia.
  • Dodaj 300g wiórek kokosowych i 50g połamanych płatków migdałowych.
  • Dolej 300 ml (puszka) skondensowanego mleka słodzonego.
  • Dolej ok. 100 ml zwykłego mleka (lałam na oko).
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż łyżką do foremek lub papilotek (ułożyłam swoje luzem na blaszce).
  • Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.

Wyszło mi dokładnie 20 sporych kokosanek. Do papilotek wkładałam mniej więcej półtorej łyżki masy.



Mniam mniam!:)




3 komentarze:

  1. wyglądają super! też kiedyś robiłam kokosanki - są przepyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł żeby zrobić kokosanki w papilotkach:) W sam raz na przyjęcie gości - jak coś się kruszy to można złapać w papilotę. Bardzo mi się to podoba:) Zwłaszcza, że uwielbiam kokosanki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ))))))Potwierdzam - były bardzo pyszne i kokosowe!!!))))

    OdpowiedzUsuń