czwartek, 5 kwietnia 2012

Pasztet z brązowej soczewicy

Pierwszy raz robiłam go w zeszłym roku. Dokładnie na Wielkanoc. Miałam wtedy nadmiar czerwonej soczewicy. W ostatniej chwili wymyśliłam pasztet. Takie danie kojarzy mi się z orientalnymi przyprawami, pełnymi aromatu. Dlatego użyłam ulubionej mieszanki garam masala. Dodałam jeszcze mielony imbir i ulubione zioła - tymianek, rozmaryn i estragon.

Składniki:

  • ugotowana brązowa soczewica (0,5 kg)
  • ugotowana marchewka (1 kg)
  • 2 lub 3 jajka (zależnie od wielkości)
  • 3 ugotowane jajka (opcjonalnie)
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • przyprawy




Przygotowanie:

Należy zmielić (użyłam blendera) soczewicę z marchewką. Dodać sól, pieprz, czosnek i ulubione przyprawy. Następnie, dodać surowe jajka i wymieszać. Ułożyć w foremkach warstwę masy, później ugotowane jajka i przykryć resztą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Można podzielić masę na kilka części i upiec w małych formach np. jednorazowych - idealne gdy chcemy z pasztetem podróżować;)  




Zapraszam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


2 komentarze: