wtorek, 7 lutego 2012

Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym

Mróz trzyma, więc nadal robię wszystko żeby się rozgrzać. Pomaga mi w tym przepyszna i sycąca zupa marchewkowa:) Jej idealnie kremowa, aksamitna konsystencja, piękny pomarańczowy kolor, a przede wszystkim wspaniały smak, śmiało mogą umilić czekanie na wiosnę.
Do dzieła!

Przygotowanie:
  • Zeszklij na oliwie (w garnku) pokrojoną cebulę.
  • Dodaj przyprawy (pieprz, tymianek, kolendrę, gałkę muszkatołową) i rozgrzej na gorącym tłuszczu.
  • Dodaj obraną włoszczyznę i pół kg marchewki.
  • Dolej ok. 2 l wody i gotuj na małym ogniu do miękkości.
  • Dodaj sól.
  • Zmiksuj na gładki krem.
  • Dalej 250 ml mleka kokosowego.
  • Pokrój swieżą kolendrę i dodaj do zupy.
Wersja nr 2
  • Ugotuj ryż (użyłam jaśminowego).
  • Dodaj go do zupy.
Polecam na obiad!

1 komentarz:

  1. Podziwiam. Mnie jest potrzebny koniak, aby się rozgrzać))))))))))))W ogóle, to prawdziwa poezja!!!

    OdpowiedzUsuń