czwartek, 17 listopada 2011

Złocisty kurczak z cukinią

To danie świetne na lunch lub kolację. Można je podać z ryżem, makaronem, grzankami lub z sałatą.
W zależności od naszego apetytu.
Jak zwykle zrobiłam większą ilość kurczaka, żeby był bazą do następnych dań. Dzięki temu szybko i bezproblemowo powstanie kolejny posiłek:)

Do przygotowania tego dania potrzebne będą:
  • pierś kurczaka
  • jajko
  • odrobina mąki gryczanej
  • sezam
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • cukinia
Przygotowanie:
  • Piersi kurczaka kroję na średnie kawałki.
  • Mieszam w misce jajko z pieprzem i solą, płaską łyżką mąki gryczanej oraz sezamem.
  • Wlewam wszystko do plastikowego pudełka, dodaję kurczaka, szczelnie zamykam i... energicznie potrząsam.
  • Gdy kurczak jest równomiernie oblepiony masą kładę go na rozgrzaną patelnię i smażę do zrumienienia.
  • Kroję umytą cukinię w grube talarki i smażę na bardzo gorącej oliwie (nie z pierwszego tłoczenia), dzięki czemu wchłania mniej tłuszczu.
  • Usmażoną cukinię kładę na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe!


1 komentarz:

  1. A u nas były wczoraj i dzisiaj pulpeciki z kaszą gryczaną...Fakt,że kurczak dodaje cukinii sensu))))

    OdpowiedzUsuń