poniedziałek, 28 listopada 2011

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym z migdałami

Nie jest to danie skomplikowane. Polędwiczki robią się bardzo szybko, tak jak cała reszta.
To świetny pomysł na obiad. Za każdym razem można je robić w innym sosie.
Moje ukochane, to polędwiczki w sosie balsamicznym z truskawkami.
Świetnie smakują także w sosie grzybowym, cukiniowym lub po prostu z cebulą.

Przygotowanie:
  • Kroimy polędwiczki na ok. 6 cm kawałki. Wkładamy do pudełka, posypujemy solą i pieprzem oraz polewamy octem balsamicznym.
  • Pudełko zamykamy, potrząsamy i wkładamy do lodówki.
  • Obieramy pomarańczę. Wykrajamy białe błonki. Musi zostać sam miąższ.
  • Na patelnię wkładamy kawałki pomarańczy, dodajemy starty imbir, ocet balsamiczny i dwie łyżeczki cukru brązowego. Dusimy, a poźniej redukujemy. Można dodać trochę rumu lub sherry.
  • Polędwiczki obsmażamy z każdej strony po 1 min. Następnie dusimy do miękkości (ok. 10min) pod koniec dolewając sos.
Wersja z gotowym (kupionym) sosem balsamicznym o smaku pomarańczowym oraz z uprażonymi płatkami migdałów.


Wersja ze zmiksowanym sosem pomarańczowo - imbirowo - balsamicznym i płatkami migdałów.



P.S. Sos zmiksowałam, bo niezbyt dokładnie pozbyłam się błonek z pomarańczy:)

2 komentarze:

  1. te połączenia smaków i zapachów, rozbudzają wszystkie zmysły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu - poezja!!!!Nie mogę patrzeć obojętnie, tym bardziej, że fotografie są rewelacyjne!!!Wprawdzie żal trochę tych istot, których mięsko tak pożądliwie się prezentuje, ale trudno...W końcu w nadmiarze nie znęcasz się nad nimi)))))))))

    OdpowiedzUsuń