czwartek, 17 listopada 2011

Kapusta - przedsmak świąt

Kupiłam kapustę jakiś czas temu. Zastanawiałam się nad gołąbkami, ale z braku czasu powstało inne danie.
Cierpliwie czekała w lodówce i w końcu się doczekała.
Biała kapusta w nowej odsłonie!

Przygotowanie:
  • Umytą kapustę kroję mniej więcej na połowę. Wykrajam głąba.
  • Kroję nożem w cienkie paseczki < 5 mm.
  • Duszę na patelni do miękkości z dużą ilością kminku.
  • Dodaję (ostatnio ulubioną) garam masalę, w której skład wchodzą m.in. kumin rzymski, czarny pieprz i kardamon.
  • Solę.



Taką kapustę moża podać jako dodatek do mięsa lub z pieczywem.
W całym domu pachniało świętami:) Zaczynam myśleć o bigosie.

1 komentarz:

  1. Kapusta - rzecz bardzo polska. Oczywiście nie mam na myśli tego, że wielu ludzi u nas ma kapustę w głowie, ale fakt jej obecności w kuchni narodowej))))W końcu patriotyzm też może przejawiać się na stole, nie tylko pod stołem...))))))

    OdpowiedzUsuń