wtorek, 25 października 2011

Smaki jesieni na dłużej...

Mam nadzieję, że dotrwają do Bożego Narodzenia... 
Genialne do domowego pasztetu lub pieczonego mięsa. Na dobry początek - gruszki w occie.
Trzeba wybrać gruszki twarde, najlepiej niedojrzałe. Po obgotowaniu w syropie z octem będą w sam raz.
Wszelkie korzenne dodatki, mile widziane. Ja dodałam cynamon, goździki i anyżek.
Moim zdaniem brązowy cukier demerara i skórka z limonki, pięknie zamkną kompozycję smakową.

Proporcje wody do octu 10% to 4:1. 
Ilość cukru - kilka czubatych łyżek (jak zwykle "na oko").
Dodatki: skórka limonki, goździki, laski cynamonu, anyżek.

Obrane i pokrojone gruszki wrzucam do syropu z octem i gotuję kilka minut.
Układam w słoiku i zalewam wrzącym płynem. Następnie zakręcam i stawiam do góry dnem do ostygnięcia.
Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz