Przygotowanie:
- Wlej do formy 300 ml wody.
- Dodaj pół kg mąki pszennej pełnoziarnistej.
- Wsyp roztarte w palcach dwie duże szczypty ziół prowansalskich.
- Dodaj pocięte w paski suszone pomidory.
- Dodaj szczyptę gruboziarnistej soli morskiej.
- Pokrusz na wierzch ok. 50 g świeżych drożdży (tak aby nie dotykały ani wody, ani soli).
- Włącz program podstawowy i wyłącz go przed pieczeniem, kiedy uznasz, że ciasto jest już dobrze wyrobione (jeśli masz program do pizzy, użyj go).
Zalety:
- ciasto się samo robi, mogę w tym czasie zająć się czymś innym
- nie trzeba sprzątać blatu
- ciasto jest kilka razy mieszane, kilka razy rośnie, maszyna utrzymuje je w cieple, przez co jest cudownie puszyste
- jest bardzo smaczne
Wady:
- nie jest to do końca konsystencja prawdziwego włoskiego zagniatanego ciasta
Podsumowanie:
- Wszystkie moje pizze były dobre (przepraszam za brak skromności). Goście byli zachwyceni. Niemniej jednak, ja z końcowego efektu byłam w 100 % zadowolona tylko kilka razy. Ideałem dla mnie jest rzymska pizza z małej restauracji, którą mam nadzieję w nadchodzącym (wiem, że powoli!) lecie odwiedzić. Na pizzę doskonałą składa się wiele czynników. Piekąc ją w zwykłym piekarniku, nie zawsze można przewidzieć finał. Może kiedyś sprawię sobie kamień lub piec z prawdziwego zdarzenia..?:) Wiem, że jestem wybredna, dlatego kończę moje dywagacje. Basta! Reasumując, prawie wszyscy lubią pizzę i nie podchodzą do tematu tak krytycznie jak ja. Ciasto można spokojnie zrobić w maszynie. Cienko (!!!) rozwałkować na macie silikonowej i włożyć je (razem z matą) do piekarnika rozgrzanego do czerwoności na ok. 8 min. Czy pisałam już, że wyszła świetna i zniknęła ze stołu w okamgnieniu...?:)
Kto maszyny nie ma, niech zagniata!
Dodatki:
- surimi, paski suszonych pomidorów, ser ementaler, ser mozzarella i sos (wymieszałam pół kubka śmietany 18% z 3 łyżkami pomidorowej passaty)
Z podanych proporcji wyszły mi dwie pizze. Spokojnie wystarczą na 6 osób, lub tak jak we wczorajszym przypadku, 4 osoby z megaapetytem:)
Buon appetito!!!
Jak zwykle super!!!!!A jaki opis!!!Zapach i smak Italii!!!
OdpowiedzUsuńi jak tu nie czuć głodu :)
OdpowiedzUsuń