sobota, 17 marca 2012

Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

To kolejna propozycja na obiad lub kolację. Przy odrobinie wprawy/szczęścia nie będziemy potrzebować żadnych dodatkowych narzędzi do roladek. Jeśli jednak chcecie mieć pewność, że roladki pozostaną roladkami, to użyjcie namoczonych wcześniej wykałaczek, nitki lub silikonowych sznurków. Przy cienkich, lekko rozbitych płatach nie powinno być żadnych problemów.

Przygotowanie:

  • Przygotuj marynatę do mięsa z miodu, rozmarynu, suszonego imbiru, oliwy, soku z cytryny oraz octu balsamicznego.
  • Umyte i podzielone na cienkie płaty (pojedynczą  pierś kroję jeszcze wzdłuż na pół) lekko rozbij nożem i włóż do marynaty.

  • Schłodź 2 godziny w lodówce.
  • Przygotuj mozzarellę i suszone pomidory (jak już pisałam, kupuję je na wagę, a przed użyciem namaczam we wrzątku).
  • Na zamarynowane mięso połóż pomidora i plasterek/ słupek mozzarelli. 
  • Zwiń i połóż tak by końcówka kurczaka była na spodzie.

  • Posól i smaż na odrobinie oliwy. Najpierw usmaż spód, żeby roladka się nie rozwinęła. Następnie delikatnie obróć. Po minucie przykryj pokrywką i duś jeszcze kilka minut. 


Gotowe!:)



5 komentarzy:

  1. Super, tylko pomidorki nie wygladają na suszone, ale na świeże, co dodaje potrawie niewatpliwegom uroku)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. suszone pomidory są w środku roladki, widać na trzecim zdjęciu

      Usuń
  2. Właśnie się zabieram za zrobienie takich roladek.Na pewno będą pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. mogłabyś napisać proporcje tej marynaty?

    OdpowiedzUsuń
  4. Marynata - sok z połówki cytryny, łyżka miodu, łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, 2 szczypty imbiru, pół łyżeczki suszonego rozmarynu.

    OdpowiedzUsuń