poniedziałek, 7 listopada 2011

Tarta razowa z gruszkami

Espresso macchiato, razowa tarta z gruszkami... i dzień staje się lepszy:)



Mała ściągawka


www.lokeshdhakar.com


Do przygotowania ciasta potrzebne będą: 3/4 kostki zimnego masła, łyżka cukru brązowego, jedno jajko i 2 żółtka, mąka pszenna i razowa w proporcji 1:2 (mąki dajemy tyle, ile połączy się z masłem). 
  • Składniki łączymy ze sobą siekając nożem, a później ugniatając. 
  • Chłodzimy przez pół godziny w lodówce.
  • Wykładamy ciastem formę, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem, na ok. 10 minut.

  • Obrane i pokrojone w kostkę gruszki smażymy na patelni z cukrem i cynamonem.


  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika i kładziemy na nim gruszki.
  • Pieczemy jeszcze ok. 20 minut.

Gotowe!


2 komentarze:

  1. Fakt, że zdjęcia i opis bardzo zachęcają, nawet takich jak, jak, ktorzy nie przepadają za tartą))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. To dla Ciebie, niech to będzie ciasto, nie tarta. W dodatku niskokaloryczne, ale to można łatwo naprawić, dodając bitej śmietany!;)

    OdpowiedzUsuń