środa, 30 maja 2012

Pesto szparagowe

Dziś na obiad mam...?

Proste równanie:) szparagi + oliwa = pesto



Przygotowanie:

  • ugotuj szparagi na parze (zrobiłam to w parowarze)
  • wystudź
  • zmiksuj z oliwą
  • dodaj sól i pieprz

Jest już pyszne pesto. I co dalej?


- Ugotuj makaron al dente. Ja, zjem dziś pełnoziarniste świderki. Wymieszaj z pesto.

- Posmaruj pesto chleb lub bułkę. Świetne będzie do grzanek.

- Użyj pesto jako sosu do ulubionej sałaty (np. sałata lodowa, rukola, szpinak, pomidory, feta)


Smacznego!







Panna cotta z rabarbarem


To świetny włoski deser. Wszelkie wariacje są dopuszczalne i mile widziane. Dzisiejsza odsłona - panna cotta z rabarbarem.

Przygotowanie:

  • Umyj rabarbar i pokrój na centymetrowe kawałki.
  • Duś na patelni z dodatkiem cukru.
  • Odparuj i ostudź.
  • Rozpuść 3 łyżeczki żelatyny w 2-3 łyżkach gorącej wody.
  • Podgrzej w garnku równe części śmietanki 30% i tłustego mleka. Ja dałam po 330 ml. 
  • Dodaj 80-90 g cukru pudru. Zamieszaj.
  • Zdejmij z ognia. Możesz dodać odrobinę białego rumu.
  • Dodaj kilka łyżek gorącego płynu do rozpuszczonej żelatyny. Dokładnie wymieszaj. Później przelej do garnka i nadal energicznie mieszaj.
  • Napełnij płynem filiżanki (wlałam do 4). Wystudź i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin.


sobota, 26 maja 2012

Ciasto rabarbarowe na Dzień Matki

Dziś 26 maja! Najlepsze życzenia dla mojej Mamy oraz całej reszty Mam:)



Składniki:

  • rabarbar
  • skórka z cytryny
  • mąka pszenna tortowa 200g
  • mąka ziemniaczana 50g
  • ocet ( 1 łyżka)
  • proszek do pieczenia ( 1 łyżeczka)
  • masło 200g
  • 4 jajka
  • cukier (brązowy) 200g

Przygotowanie:

  • Utrzyj masło z cukrem oraz jajkami (miksuj dodając kolejno jajka).
  • Dodaj ocet.
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj skórkę z jednej (najlepiej niewoskowanej) cytryny.
  • Wyłóż opryskaną oliwą lub wysmarowaną masłem tortownicę, papierem do pieczenia.
  • Przełóż gęste ciasto.
  • Umyj rabarbar i pokrój na kawałki 0,5 - 1 cm.
  • Powciskaj owoce w ciasto (ilość - według uznania, u mnie - tyle ile się zmieści)
  • Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Zrób test patyczka (cieki patyczek wsadzamy w ciasto, które jest dobre, gdy patyczek jest suchy).


Quinoa i szparagi - zdrowa sałatka

To pyszna i lekka sałatka. Ja, zabrałam ją do pracy, na obiad. Gorąco polecam!;)


Składniki:

  • quinoa (komosa ryżowa)
  • białe szparagi
  • duży pomidor
  • soczewica (tym razem z puszki)
  • patisony (ze słoika)
  • oliwa
  • sok z połowy cytryny
  • świeża mięta

Przygotowanie:

  • Umyj i obierz szparagi.
  • Ugotuj, najlepiej na parze. 
  • Przygotuj komosę - zalej wodą w proporcji 1:2 i gotuj do miękkości. Ostudź.
  • Pokrój pomidora, patisony i szparagi.
  • Wymieszaj gotowe składniki z soczewicą.
  • Dodaj 2 łyżki oliwy, sok z cytryny i listki mięty.




piątek, 25 maja 2012

Fusilli z zielonymi szparagami

Uwielbiam szparagi! W tym roku wyjątkowo mogę się cieszyć z ich smaku, bowiem dzięki uprzejmości Magdy  i Izy, mam ich jeszcze więcej niż sama kupiłam. W końcu czuję, że maj jest szparagowy. Większość ludzi, których znam, woli zielone.
Ja, nie różnicuję. Moja miłość jest bezwarunkowa;)

Cały czas "zielono mi", więc tym razem fusilli tricolore (jak ja kocham te włoskie nazwy!) ze szparagami  zielonymi.


Przygotowanie:

  • Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
  • Umyte i obrane szparagi ugotuj na parze (w parowarze 15 min.). Możesz je też przygotować na patelni.
  • Podduś szparagi 2-3 minuty w śmietanie.
  • Dodaj makaron i wymieszaj.
  • Posyp obficie świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem.


Zielono mi - młoda kapusta

Oj, bardzo mi zielono. Pogoda cudowna, aż chce się... jeść;) Oczywiście wiosną i latem, mamy ochotę na inne dania niż zimą i jesienią, gdy temperatury nas nie rozpieszczają. Trudno przejść obojętnie obok np. takiej kapusty.
Z młodą kapustą, nie zawsze było mi po drodze. Kiedyś się nie lubiłyśmy. Chyba już wiem dlaczego.
Wiem, bo udało mi się zrobić kapustę idealną. Pewnie, że to subiektywna opinia, ale innych amatorów też już pozyskała. Wolę jedzenie, które ma teksturę, fajną konsystencję od takiego, które jest "zwiędnięte" lub "paciajowate". Zrobiłam młodą kapustę w parowarze.

Przygotowanie:

  • pokrój młodą kapustę w drobne paski
  • ugotuj ją na parze (al dente)
  • odparuj 2 minuty na patelni z dodatkiem masła
  • dodaj koperek i odrobinę soli

Poezja smaku!!!;)



wtorek, 22 maja 2012

Zakwas i co dalej?




















To kolejny chlebek na zakwasie. Tym razem z mąki orkiszowej, pszennej graham oraz z żytniej i żytniej razowej. Wyrabiany był w maszynie wg przepisu:
- 445 ml wody
- łyżka oliwy
- płaska łyżeczka soli i cukru
- 220 g zakwasu
- 405 g mąki pszennej (orkiszowa/graham)
- 300 g mąki żytniej (pytlowa/razowa).
Wyrastał na sitku na oprószonej mąką ściereczce. Piekłam go w podłużnej formie (keksówce) w piekarniku ok. 45 min.


Zakwas trzymam w dużym słoiku po miodzie. Staram się żeby zajmował 3/4 wysokości słoika. Po każdym użyciu dokarmiam go kilkoma łyżkami mąki i wody. Czekam dobę, znowu dokarmiam, czekam kolejną dobę (mam już pożądaną ilość) i jeśli nie piekę chleba, wkładam go do lodówki. W ten sposób się umacnia i staje bardziej stabilny. Nie robię zaczynu. Próbowałam dodawać przy kolejnym pieczeniu mniej zakwasu i chleb pięknie wyrastał. Jednak w przepisie podaję ilość która jest odpowiednia dla młodego zakwasu. Przed kolejnym pieczeniem zakwas musi uzyskać temperaturę pokojową. Wyjmuję go z lodówki. Czeka kilka godzin. Czasem dosypię łyżkę mąki, żeby przyspieszyć "ocieplanie" i dodać mu energii.


poniedziałek, 14 maja 2012

Chlebek orkiszowy na zakwasie

Orkiszowy chlebek z całymi ziarnami orkiszu, wyrabiany był w maszynie do pieczenia chleba. Wyrastał na sitku. Piekł się natomiast, w żeliwnym garnku.

Przygotowanie:

  • Dodaj do formy kolejno: 290 ml przefiltrowanej lub mineralnej wody, łyżkę oliwy, 120 - 130 g zakwasu żytniego, 270 g mąki orkiszowej białej, 200 g mąki żytniej pytlowej, łyżeczkę cukru i soli.
  • Dodaj namoczone wcześniej ziarna orkiszu ( 1 szklankę).
  • Wyrabiaj w maszynie na podstawowym programie przez 1,5 - 2 h. Wyłącz maszynę przed pieczeniem. Wyjmij mieszadła. 
  • Przełóż ciasto na sitko przykryte ściereczką i obficie posypane mąką. Zawiń ściereczkę tak, żeby ciasto nie wyschło. Mąka uchroni ściereczkę od przyklejenia się. Ciasto powinno wyrastać od 4 do 7 godzin. Najlepiej je obserwować, bo nie można doprowadzić do "przerośnięcia".
  • Wstaw do piekarnika żeliwny garnek.
  • Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (trwa to ok. pół godziny).
  • Umieść w nim, na dnie, formę wypełnioną wodą.
  • Przełóż delikatnie ciasto do gorącego garnka i piecz pod przykryciem ok. 10-15 min.
  • Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze ok. 0,5 godz.




Chłodnik

Jestem cały czas pod urokiem nowalijek. Są piękne i pachnące. Urzekła mnie ostatnio botwina. Jak ją zobaczyłam, postanowiłam zrobić chłodnik.

Przygotowanie:
  • Przygotuj wywar warzywny z włoszczyzny pokrojonej np. w krążki, z dodatkiem ziół i oliwy.
  • Dodaj sól.
  • Umyj i pokrój botwinę, dodaj do garnka i gotuj ok. 20 min.
  • Do przestygniętej zupy dodaj maślankę, kefir, jogurt lub zsiadłe mleko.
  • Zetrzyj imbir (nada zupie cytrynowy smak).
  • Pokrój lub zetrzyj na tarce rzodkiewki, zielone ogórki, kalarepkę.
  • Dodaj pokrojone jajko na twardo.
  • Posyp koperkiem.
Przy obecnej pogodzie, najlepiej smakuje lekko schłodzony lub w temperaturze pokojowej.